ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ НА РИНКУ РІПАКУ УКРАЇНИ - ЧЕХОВ , Сергій; ЧЕХОВА , Ірина (Економіка України, 2024)
Подано аналіз показників виробництва ріпаку за останні три роки на вітчизняному аграрному ринку в розрізі природно-кліматичних зон, областей і категорій господарств України. Встановлено, що динаміка, темпи виробництва, рівень продуктивності ріпаку як в Україні, так і в розрізі природно-кліматичних зон, є позитивними, незважаючи на щорічне скорочення площ посіву. Визначено основні тенденції змін динаміки виробництва і споживання ріпаку у 2011–2013 рр. Трійка лідерів областей України, які спеціалізуються на вирощуванні ріпаку, – Вінницька, Одеська, Хмельницька – не змінилась, але відбулася ротація в їх позиціях. Виробництво ріпаку на 98% забезпечується сільськогосподарськими підприємствами, і тільки на 2% – господарствами населення; відповідно формується структура валового збору ріпаку. Наведено структуру споживання ріпаку за основними напрямами, а також темпи змін цих напрямів. Доведено, що ріпак – виключно експортна культура, і обсяг його експорту зріс за період дослідження на 82%. Відображено цінові позиції ріпаку на ринку олійних культур України в розрізі мінімальних, максимальних і середньозважених цін. Аналіз показав коливання цін у межах 3100–4900 грн./т. Установлено, що ринкова ціна є потужним мотиваційним фактором для нарощування виробництва ріпаку. Зроблено висновки, що ринок ріпаку є перспективним у короткостроковому періоді через стійкі та високі цінові позиції товарного ріпаку, зростання обсягів його переробки на внутрішньому ринку, збільшення попиту на сировину в біоенергетичній галузі.