ВІДНОВЛЕННЯ ЛІДЕРСТВА БУРЯКОЦУКРОВОГО КЛАСТЕРА УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ VІ ДОВГОЇ ХВИЛІ М.Д. КОНДРАТЬЄВА - СИНЕЛЬНИКОВ , Борис (Економіка України, 2024)
Перехід до ринкових відносин знизив долю українського цукру на світовому ринку з 24 до 1%, що погіршило економічний стан НДІ і проектних організацій, насіннєвих і машинобудівних заводів. Зменшення посівних площ цукрових буряків, виведення з експлуатації більше 80% цукрових заводів сприяли подальшій соціальній напруженості в сільських районах, зменшенню фінансових ресурсів, що поступають до бюджетів усіх рівнів. Головною причиною такої трагедії бурякоцукрового кластера України стало фіаско ринку, який, як виявилося, досі не може забезпечити ефективне використання ресурсів. Причин для цього багато. Але головна – неготовність сфери науки й освіти успішно працювати в ринкових умовах. Економічний романтизм в контексті ринкових відносин, нетворчий підхід до літератури, копіювання досвіду інших країн, зневага напрацюваннями вітчизняних підприємців цукрової справи минулого сприяють ще більшому відставанню навіть кращих заводів галузі від досягнень передових цукровиробничих країн.