РИНКИ НЕБАНКІВСЬКИХ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ В УМОВАХ КРИЗОВОГО СТАНУ ЕКОНОМІКИ - КЛИМЕНКО , Ольга (Економіка України, 2024)
Ринки небанківських фінансових послуг є складовою частиною загальної фінансово-економічної системи України. Проаналізовано стан ринку небанківських фінансових послуг на прикладах діяльності його окремих сегментів, а саме страхових компаній, кредитних спілок, недержавних пенсійних фондів, ломбардів та інших фінансових установ. Зазначені ринки, з одного боку, суттєво залежать від фінансово-економічного стану держави, а з іншого – самі впливають на нього. Показано, що стабільність функціонування ринків небанківських фінансових послуг прямо залежить від ВВП країни, курсу гривні по відношенню до долара, розмірів середніх заробітної праці та пенсії. Виявлено їх основні закономірності, динаміку і напрями розвитку, в тому числі в періоди кризового стану економіки держави. На підставі проведеного аналізу зроблено висновок, що ринки небанківських фінансових послуг розвиваються навіть в умовах кризової ситуації в Україні. Визначено причини та фактори, які стримують розвиток бізнесу в цій сфері, формують як позитивні, так і негативні тенденції та наслідки. Наведені дані свідчать, що подальші цілі й завдання в розглянутій сфері економіки полягають у підвищенні прозорості, капіталізації ринків небанківських фінансових послуг, удосконаленні державного нормативно-правового регулювання їх діяльності. Надано пропозиції щодо стабілізації цих ринків, підвищення стійкості та посилення їх позитивного впливу на загальнодержавну фінансову систему. Показано, що стратегічним і першочерговим завданням державного регулювання ринків небанківських фінансових послуг є забезпечення фінансової безпеки та посилення захисту споживачів послуг, інтеграція розглянутих ринків у європейський фінансовий простір.