МЕХАНІЗМИ ФІНАНСУВАННЯ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ В УМОВАХ ПОДОЛАННЯ ФІСКАЛЬНИХ ДИСБАЛАНСІВ - КУДРЯШОВ , Василь (Економіка України, 2024)
Проведено аналіз динаміки показників фінансування державного бюджету в умовах загострення фіскальних ризиків. Зроблено висновки, що тенденції їх змін відображають накопичення фіскальних дисбалансів у рамках державного бюджету, державних соціальних фондів і державних корпорацій протягом останніх років. Зазначено, що за підсумками 2015 р. було досягнуто значного зменшення дефіциту державного бюджету. Проте спостерігалася тенденція до утримування високих показників державних запозичень, обсяги яких істотно перевищили показники дефіциту державного бюджету. Причиною стало фінансування операцій бюджетно-боргового коригування. Зроблено висновок, що основою для досягнення таких результатів слугували утримування значних обсягів квазіфіскальних операцій, а також субвенцій для компенсації різниці у тарифах на виробництво теплової енергії, компенсації втрат вкладникам депозитів, вирішення проблем відшкодування ПДВ. Наслідком таких операцій стало накопичення державного боргу, що негативно впливає на економічний, фінансовий та соціальний розвиток нашої країни. Зменшення фіскального дефіциту у 2015 р. значною мірою було викликане девальвацією національної валюти і зростанням інфляції та не супроводжувалось істотним покращенням у розвитку економіки та збільшенням доходів населення. Надано пропозиції щодо продовження політики фіскальної консолідації за умов стримування її негативних впливів на економічне зростання, фінансову стабільність і рівень життя громадян. З метою подолання фіскальних дисбалансів запропоновано запровадження жорсткого контролю за бюджетними видатками; реформування системи мобілізації доходів до сектору державного управління; формування більш раціональної системи мобілізації дохідної бази Пенсійного фонду України та підвищення ефективності витрачання його ресурсу; вдосконалення механізмів фінансування державного бюджету; переорієнтацію фіскальної політики на підвищення реальних доходів населення у середньо- та довгостроковому періодах; зменшення розривів між багатими та бідними, створення умов для прискореного розвитку середнього класу, вдосконалення державної підтримки громадянам з низькими доходами.