ПРОМИСЛОВІСТЬ ДОНБАСУ НА ШЛЯХУ ДО ВІДНОВЛЕННЯ - АМОША , Олександр (Економіка України, 2024)
За останні 25 років економіка України не досягла тих показників, які могли б свідчити про незалежність держави, конкурентоспроможність її виробництв на внутрішньому та зовнішньому ринках, соціальний розвиток суспільства. Більше того, відсутність стабільних позитивних економічних і соціальних тенденцій у державі та окремих регіонах призвела до критичних викликів і загроз. Особливо це стосується Донбасу, де конфліктна ситуація переросла у збройне протистояння, в результаті якого значна частина місцевих підприємств виявилася зруйнованою, залишилася без сировини, енергоносіїв, ринків збуту або працює не на повну потужність. Більшість вугільних шахт зупинились, дуже великими є втрати в металургійній і хімічній промисловості, енергетиці, машинобудуванні. Істотно пошкоджено виробничу та цивільну інфраструктури. Отже, після завершення бойових дій доведеться докласти значних зусиль для відродження нормального функціонування економіки промислового регіону, забезпечення його кваліфікованою робочою силою, відтворення перспективного та розбудови нового, сучасного виробництва. Треба зробити все можливе для максимального використання природних і людських ресурсів Донецької та Луганської областей з метою інноваційного розвитку економіки держави в цілому, вирішення важливих соціальних завдань. Для перспективної частини промислового комплексу Донбасу основним напрямом розвитку має бути підвищення конкурентоспроможності продукції підприємств через сприяння модернізації промислових виробництв шляхом впровадження інноваційних наукомістких технологій, загальної активізації інноваційного процесу, інтеграції установ науки, освіти і виробництва, формування комплексних заходів ефективного розвитку великих підприємств та малого бізнесу, істотного підвищення якості продукції та екологічності виробництва, підготовки кадрів та їх перекваліфікації з урахуванням структурних змін в економіці. У кожній галузі промисловості мають бути розроблені комплексні програми відновлення та розбудови, які разом з програмами в інших галузях, соціальній та екологічній політиці повинні сформувати спільну програму дій щодо повернення регіону до нормального життя. Ефективність програми відновлення та розвитку Донбасу може бути значно підвищена завдяки розробці Стратегії структурної перебудови його економіки, створення спеціального фонду для її реструктуризації з приватних і міжнародних джерел.