КРИЗА ПОЛІТИКИ ДОХОДІВ В УКРАЇНІ - ЛІБАНОВА , Елла (Економіка України, 2024)
Орієнтація політики доходів переважно на підтримку вразливих верств населення, нехтування справедливістю в оплаті праці та співвідношеннями між зарплатою і соціальними трансфертами провокують економічну пасивність. Необхідність оплачувати послуги, що фінансуються з бюджету, спричиняє несплату податків, а мізерні пенсії – внесків на пенсійне страхування. Нелегальна економічна діяльність сприймається майже як норма. Економічні наслідки прорахунків є такими: поширення тіньової зайнятості; надмірна, несправедлива і неприйнятна для багатьох нерівність; масштабна бідність; економічна пасивність; перекручена структура витрат населення; перевантаження бюджету соціальними трансфертами, а отже, неможливість належного фінансування освіти, медицини, соціальних послуг, благоустрою; відсутність достатніх накопичень, а в результаті – інвестиційних ресурсів та коштів для пом’якшення соціальних наслідків реструктуризації економіки. Соціальні наслідки є складнішими, не очевидними, але надзвичайно важливими: загальне невдоволення владою, що створює підґрунтя для масштабних соціальних протестів; намагання отримувати додаткові доходи за надання послуг, які, за законом, є безплатними або коштують набагато менше; поширення корупції у сферах, яким вона не притаманна; суспільне сприйняття тіньової діяльності; соціальний нігілізм. Необхідна переорієнтація з надання допомоги нужденним на стимулювання підвищення оплати праці, зокрема: докорінна зміна системи оподаткування; монетизація частини пільг та допомоги і скасування решти; зміна механізму визначення вартості публічних послуг та їх оплати; орієнтація тарифів і на компенсацію витрат, і на економію споживання; визначення та дотримання співвідношень між основними соціальними стандартами і гарантіями; диференціація соціальних трансфертів для активізації економічної поведінки працездатного населення; контроль за витратами і рівнем споживання для унеможливлення масштабних незареєстрованих доходів. Ефект не буде швидким, кардинальні зміни спричинять потужну протидію, але нехтування ризиками загрожує соціальними конфліктами