УРОКИ РИНКОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ В УКРАЇНІ - ЗВЄРЯКОВ , Михайло (Економіка України, 2024)
Наведено аналіз підсумків соціально-економічних перетворень в українсь-кій економіці за 25 років. Показано причини невдач ринкової трансформації в Україні. Зазначається, що ринкова трансформація розпочалась із впроваджен-ням в економіку інститутів і управлінських практик, вироблених попереднім досвідом ринкових перетворень і зафіксованих у «Вашингтонському консен-сусі». Дається детальне пояснення, чому задекларовані нові інститути погано взаємодіями із структурою господарювання і традиціями управління, успадко-ваними з минулого. Розкрито причини, які в підсумку вплинули на формування тієї моделі економіки, що склалась у нашому суспільстві. Дослідження діючої господар-ської моделі дозволяють авторові відповісти на два важливих запитання: по-перше, наскільки вона є стійкою і життєздатною? по-друге, якими є її потенці-альні можливості та межі? Нестійкість і обмежені можливості зростання даної моделі пояснюються рядом причин, наведених у статті. Насамперед, це посту-пове наростання фундаментальних відтворювальних диспропорцій між нор-мами нагромадження і заощадження, що призвело до тривалого періоду стаг-нації. Аналіз досвіду соціально-економічних перетворень в Україні в 2014–2015 рр. говорить про реалізацію чергового раунду сценарію «шокової терапії», який задається програмою Меморандуму, підписаного нашою державою з МВФ. У статті показано, що досягнення макроекономічної збалансованості не гарантує економічного зростання. Обгрунтовано необхідність переходу до но-вої економічної політики економічного зростання. Ставиться питання про її основний елемент – стратегічне цілепокладання. Обгрунтовується об’єктивна необхідність коротко-, середньо- і довгострокового прогнозування як важли-вого елемента економічної політики у країні, якій необхідне випереджаюче зростання. Пропонуються основні завдання, які необхідно розв’язати на кож-ному з етапів реалізації економічної політики.