ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ СІМЕЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ВДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ СПРИЯННЯ СІМ’ЯМ З ДІТЬМИ - КРІМЕР , Борис (Економіка України, 2024)
Сучасна сімейна політика – це широка сфера, вдосконалення якої потребує зміни багатьох складових соціальної політики. Її пріоритети зводяться до благополуччя дітей, гендерної рівності, поєднання зайнятості та сімейного життя. Баланс між цими трьома пріоритетами й визначає диференціацію сімейної політики окремих країн. Підвищена бідність сімей з дітьми зумовлює наявність інструментів матеріальної підтримки, які сприймаються не стільки як видатки, скільки як інвестиції, які зменшують витрати країни в майбутньому. Найбільш поширена форма матеріальної підтримки – виплати: щомісячні платежі сім’ям з дітьми та одноразові гранти; загальноприйнятої схеми для них не існує. Грошові виплати є гнучким засобом боротьби з бідністю, особливо в умовах економічної кризи. Адресна допомога відіграє значну роль у сучасній політиці, крім того, її розвиток є виправданим в умовах кризи, проте повністю вона не замінює універсальну допомогу. Поряд з прямими виплатами активно використовуються податкові пільги та надання різних знижок. Дедалі більше зростає роль поєднання народження дитини та зайнятості батьків, зокрема, в розрізі розвитку сфери соціальних послуг з догляду за дитиною. Для України розвиток можливостей такого поєднання є вельми актуальним питанням, хоча нині воно сприймається менш гостро, ніж матеріальні проблеми батьків і питання житла. Для подолання дитячої бідності необхідно акцентувати увагу на самозабезпеченні сімей з дітьми та розвивати систему їх матеріальної підтримки. Оптимальним шляхом удосконалення сімейної політики України є комплекс заходів, що включає забезпечення зайнятості й матеріальної самодостатності батьків, необхідну матеріальну підтримку сімей з дітьми, вирішення проблеми наявності житла, надання відповідних послуг з догляду за дитиною, створення для сім’ї з дітьми сприятливого середовища в країні.