ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ САМОРОЗВИТКУ РЕГІОНУ ЗА УМОВ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ УПРАВЛІННЯ - ГРІНЕВСЬКА , Світлана (Економіка України, 2024)
Сьогодні в Україні вдосконалення потребує система управління економічним розвитком, яке має здійснюватися в таких напрямах: стимулювання саморозвитку територій, підвищення на регіональному рівні інтересів до вирішення локальних соціально-економічних проблем, розробка нових підходів до використання та акумулювання соціально-економічних ресурсів території. У кризових ситуаціях, що склались у всіх сферах національної економіки України протягом 2014–2015 рр., нова державна регіональна політика має поєднувати пошук самостійних дій регіону та цілеспрямоване державне регулювання з обов’язковою політикою взаємодії з ним. Створення ефективного механізму державного управління у сфері регіонального розвитку має враховувати механізми саморозвитку регіону. Викладено основні напрями формування механізму саморозвитку регіону в умовах децентралізації управління. Запропоновано концептуальну схему взаємозв’язку децентралізації управління національною економікою через процеси саморозвитку регіону з урахуванням його соціальних ресурсів. Наведено потенціальні варіанти управління процесами саморозвитку регіону на засадах акумулювання людського капіталу в умовах децентралізації управління. Необхідність удосконалення системи управління економікою шляхом децентралізації на нинішньому етапі розвитку Української держави є очевидною. Від того, як здійснюватиметься державне регулювання регіонального розвитку, залежать якість і швидкість економічних перетворень як у регіонах зокрема, так і в країні в цілому. Стратегічною метою економічних перетворень в Україні має бути модернізація економіки регіонів, яка передбачає використання нових механізмів державного регулювання для вирішення першочергових регіональних соціально-економічних проблем.