ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - ПИЛИПЕНКО , Олена (Економіка України, 2024)
Інновація для кожного окремого підприємства – справа ризикована, вартісна і не завжди прибуткова. Але на макрорівні здатність бізнесу впроваджувати та реалізовувати інновації забезпечує економіці країни зростання і розвиток, конкурентоспроможність і вихід на нові ринки збуту, доходи і зайнятість. Сталий соціально-економічний розвиток, високі темпи зростання економіки, якісна і конкурентоспроможна продукція, що забезпечує інтенсивне проникнення на світові ринки, притаманні не тільки країнам Великої Сімки, але й Китаю та «азійським тиграм». Конкурентоспроможне виробництво та його високий техніко-технологічний розвиток можливі завдяки реалізації державної політики, спрямованої на ефективне стимулювання та регулювання інноваційної діяльності підприємств, створенню умов для комерціалізації результатів наукових досліджень і розробок, застосуванню прозорих механізмів фінансування перспективних інноваційних проектів тощо. Метою статті є визначення впливу реформування системи державного управління інноваційною діяльністю суб’єктів господарювання в Україні на активізацію інноваційної діяльності, формування умов для інноваційного розвитку підприємства. Нами визначено напрями модернізації економіки України, шляхи забезпечення конкурентоспроможності виробництва, перспективні «точки зростання», сегменти економіки, інвестиції в які можуть забезпечити розвиток. Теперішня фінансово-економічна криза в Україні та військова агресія з боку Росії – безумовно, негативні фактори для розвитку, але ж недарма вважають, що «криза – сприятливий час для змін», а отже, для впровадження інновацій та оновлення організаційних структур. Ефективне цільове використання державних видатків на оборону, військові медицину, техніку й технології здатне стимулювати розвиток промислового виробництва, у тому числі транспортного машинобудування, авіації, фармацевтичної промисловості, створюючи таким чином «точки зростання» в економіці. Утворення конкурентоспроможних кластерів сприятиме економічному піднесенню в цілому.