ПРАВОВІ ПІДОЙМИ РОЗВ’ЯЗАННЯ ЖИТЛОВИХ ПРОБЛЕМ ВНУТРІШНЬОПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ ТА АКТИВІЗАЦІЇ ЇХ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - КРЕМЕНОВСЬКА, Ірина; СВЯТОГОР , Олексій (Економіка України, 2024)
Досліджено окремі аспекти правового забезпечення використання потенціалу малого та середнього підприємництва у сільській місцевості. Надано правову оцінку актам чинного законодавства України в частині розв’язання житлових проблем і забезпечення зайнятості внутрішньо переміщених осіб. Розглянуто засоби економічного стимулювання підприємницької діяльності внутрішньо переміщених осіб та охарактеризовано основні соціально-економічні фактори їх підприємницької активності. Запропоновано внесення змін до чинного законодавства України в частині надання внутрішньо переміщеним особам права користуватися покинутими (безхазяйними) спорудами та земельними ділянками на безоплатній основі, а також спрощення процедури вступу ними у право власності на безхазяйне (виморочне) нерухоме майно, зі встановленням спеціального терміну набувальної давності для фізичних осіб, змінивши його з 10 років до 3 років.