КЛАСИФІКАЦІЯ МІНЕРАЛЬНО-СИРОВИННОГО ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КАПІТАЛУ - РАЗОВСЬКИЙ , Юрій; СУХІНА , Олена; ГОРЕНКОВА, Катерина (Економіка України, 2024)
Як висновок із статті відзначено, що для диференціації рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин доцільною є класифікація мінерально-сировинного капіталу, тоді як для диференціації екологічного податку (а в майбутньому – екологічного рентного платежу) – відповідно, класифікація екологічного капіталу. Мета статті полягала в розробці класифікацій мінерально-сировинного та екологічного капіталу як базису для диференціювання податків у сфері надрокористування і охорони навколишнього природного середовища. У статті зроблено детальний аналіз розвитку теорії природного капіталу. Автори розвивали теорію мінерально-сировинного та екологічного капіталу як складової природного капіталу. У зарубіжній практиці розроблено багато класифікацій екосистем, але автори статті розробляли класифікацію асиміліційних послуг екосистем, у тому числі на розвиток останньої версії «Загальної міжнародної класифікації екосистемних послуг» (CICES). Авторами запропоновано дефініції «мінерально-сировинний капітал», «екологічний капітал», «гірнича рента», «екологічна рента» (і в тому числі метод її розрахунку). Відзначено взаємозв’язок мінерально-сировинного капіталу і гірничої ренти, а також екологічного капіталу та екологічної ренти. Вперше у світовій практиці та економічній теорії авторами обгрунтовано, що класифікації мінерально-сировинного капіталу та гірничої ренти повинні формуватися за єдиним (загальним) критерієм; те саме стосується і екологічного капіталу та екологічної ренти. Авторами розроблено класифікацію мінерально-сировинного капіталу за критерієм джерела його формування (накопичення) і названо критерії диференціації рентних платежів за користування надрами для видобування корисних копалин. У статті показано взаємозв’язок екологічного капіталу та асиміляційних послуг екосистем; розроблено економізовану класифікацію екологічного капіталу за критерієм джерела його формування (накопичення), з включенням коефіцієнтів асиміляції екосистем для встановлення розміру рентних платежів за використання асиміляційних послуг екосистем (їх монетизації) (і в тому числі для визначення ставок екологічного рентного платежу, а також для диференціації екологічної ренти). Класифікації мінерально-сировинного та екологічного капіталу сприятимуть диференціації податків у сфері надрокористування та охорони навколишнього природного середовища, реалізації можливості капіталізувати (трансформувати у фінансовий капітал) природні ресурси, оптимізації рентних відносин у сфері природокористування і становленню держави-рантьє.