КРАУДФАНДИНГ ДЛЯ МАЛОГО БІЗНЕСУ: МІФ ЧИ РЕАЛЬНІСТЬ? - МЕДЖИБОВСЬКА, Наталія (Економіка України, 2024)
Краудфандинг є феноменом колективного фінансування і останнім часом активно розвивається. Основними напрямами краудфандингових проектів є технологічні новинки, соціальні та культурні заходи тощо. Фінансування малого бізнесу, який не є високотехнологічним стартапом, не популярне. Отже, мета статті – дослідити релевантність і потенціал використання краудфандингу для фінансування малого бізнесу в Україні. Оцінюючи можливість застосування краудфандингу для фінансування малого бізнесу в Україні, слід враховувати ситуацію, яка склалася на даний момент. По-перше, фінансування малого бізнесу, який не є стартапом, особливо технологічним, не повною мірою відповідає цілям венчурних фондів і бізнес-ангелів. Більше того, ця галузь фінансування ще є не цілком розвинутою в Україні. По-друге, банківське кредитування є обмеженим для представників малого бізнесу. По-третє, в Україні краудфандинг тільки починає розвиватись. Українські технологічні стартапи фінансуються на зарубіжних краудфандингових платформах, а існуючі в Україні платформи націлені переважно на фінансування соціальних проектів і ще не набрали критичної маси проектів і прихильників. До того ж, традиції фінансування, особливо акціонування підприємств, перебувають в Україні ще на стадії зародження. У статті проведено порівняльну характеристику краудфандингу у відношенні до альтернативних джерел фінансування – венчурних фондів і бізнес-ангелів, оцінку недоліків (проблем), властивих краудфандингу, і шляхів їх усунення, а також аналіз відмінностей малого бізнесу від стартапів. У результаті дослідження зроблено висновок, що найбільший успіх при фінансуванні малого бізнесу в Україні за допомогою краудфандингу можуть мати проекти локального бізнесу, орієнтовані на задоволення потреб споживачів місцевої громади.