РЕКОМЕНДАЦІЇ МВФ З ПИТАНЬ ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ЇХ УРАХУВАННЯ В УКРАЇНІ - КУДРЯШОВ , Василь (Економіка України, 2024)
Проведено аналіз ризиків виконання державного бюджету України, визначено тенденції динаміки його показників. Зроблено висновки, що ризики збалансування дохідної та видаткової частин бюджету залишаються досить гострими. Співпрацю України з МВФ з питань фіскальної політики спрямовано на їх обмеження. Вона має двосторонній характер і не зводиться до механічного виконання державою-реципієнтом пропонованих рекомендацій. Головну увагу приділено фіскальній консолідації, раціоналізації фінансових операцій органів державного управління з державними цільовими фондами та державними корпораціями. Зроблено висновки, що метою реформування має стати не стільки скорочення бюджетних витрат, скільки досягнення їх більш прийнятних обсягів порівняно з доходами. Для цього необхідними є перегляд функцій органів державного управління, підвищення ефективності використання бюджетного ресурсу, спрямування фіскальної політики на прискорення економічного зростання і забезпечення фінансової стабільності. Рекомендується внести зміни до структури публічних видатків, обмежити розподіл видатків під тиском лобіювання, зменшити тіньові операції, скоротити бюджетні субсидії та податкові преференції, що не мають достатньої фіскальної результативності. Необхідно припинити використання офшорних юрисдикцій. Треба забезпечити збільшення податкових надходжень за умов недопущення (і навіть послаблення) податкового тиску. Важливо прискорити реформування управління державними корпораціями для підвищення їх прибутковості та збільшення суми дивідендів, які надходять до державного бюджету. Доцільно перейти до використання більш ефективних механізмів надання субсидій малозабезпеченим верствам населення, а також розширити транспарентність фіскальних операцій та доступ громадськості до їх моніторингу і контролю.