ВПЛИВ МІЖНАРОДНИХ ФІНАНСОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ НА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК КРАЇНИ: ПИТАННЯ ТЕОРІЇ - КОЛОСОВА , Вікторія (Економіка України, 2024)
Статтю присвячено дослідженню теоретичних підходів до економічної сутності фінансових ресурсів міжнародних інституцій та їхньої ролі у забезпеченні економічного розвитку країни. Актуальність даної проблематики для України підтверджується інтеграційними процесами, виходом на міжнародні фінансові ринки та поглибленням співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями (МФО). Аналізуються основні наукові підходи щодо впливу зовнішніх фінансових потоків на розвиток країн. Співробітництво з провідними МФО для країн з перехідною економікою на початковому етапі трансформаційних перетворень відіграло істотну роль у вирішенні таких стратегічно важливих завдань, як структурна перебудова народногосподарських комплексів, системи власності і матеріального виробництва, запровадження дієвих моделей промислової та технологічної політики тощо. Але, попри те, що кредитні ресурси МФО є одним з найпоширеніших інструментів акумулювання коштів у національні економіки, при включенні країн-реципієнтів до міжнародних ринків фінансів і капіталів (що, безумовно, відповідає орієнтації держав на міжнародні аспекти розвитку), необхідно зважено підходити до оцінки співробітництва з МФО та з’ясування переваг і недоліків залучення до національних економік кредитного капіталу цих інституцій. Зроблено висновок про формування загальних рамкових теоретико-методологічні засад визначення механізмів впливу МФО на розвиток національних економік шляхом сприяння створенню моделі інклюзивного розвитку.