ІНСТИТУЦІЙНА ПАСТКА ОЛІГАРХІЗМУ І ПРОБЛЕМИ ЇЇ ПОДОЛАННЯ - КІНДЗЕРСЬКИЙ, Юрій (Економіка України, 2024)
Акцентовано увагу на проблемах трансформації відносин власності в Україні. Підкреслено необхідність дотримання дуалістичного характеру в ре-формуванні зазначеного інституту, який стосується змін, з одного боку, у до-ступі суб’єктів до обмежених ресурсів, а з іншого – у перерозподілі одержано-го в суспільстві доходу, у зв’язку з чим показано невиправданість спрощеного підходу до реформування інституту власності як до номінальної заміни держа-вного власника на приватного. Викрито недоліки роздержавлення, які призвели до формування олігархії та інституційної пастки олігархізму. Вказано на зміцнення зв’язку влади та бі-знесу внаслідок роздержавлення, що зумовило загострення проблеми м’яких бюджетних обмежень; на формування екстрактивних політичних і економіч-них інститутів; автономізацію держави у відношенні до суспільства; укріплен-ня «фасадної демократії»; приватизацію держави олігархією; формування фе-номенів неефективного та нелегітимного власника, «розмитих» прав власності, тіньової економіки, відторгнення суспільством офіційної держави. Розглянуто загрози формування внаслідок існування цих явищ неефектив-ної стійкої довгострокової інституційної рівноваги, поглиблення майнового розшарування суспільства і зростання ризиків соціальних катаклізмів. Розкри-то джерела й види непродуктивних і «неінноваційних» рентних доходів оліга-рхії та бюрократії, зумовлених деформаціями інституту власності. Критично переосмислено погляди на політику дерегуляції бізнесу під кутом зору олігар-хізації та деформованих відносин власності. Зазначено причини неефективності традиційного інструментарію економі-чної політики держави щодо стимулювання діяльності суб’єктів при існуванні «розмитого» режиму власності та олігархії. Дано рекомендації щодо варіантів реформування інституту власності, в основу яких покладено принцип його «демократизації», ідею формування раціонального співвідношення державної та приватної форм власності зокрема, а також інклюзивного розвитку суспіль-ства в цілому.