ВІТЧИЗНЯНИЙ РИНОК ЛЬОНУ - ЧЕХОВА , Ірина; ЧЕХОВ , Сергій; ШКУРКО , Микола (Економіка України, 2024)
Представлено динаміку виробничих показників на вітчизняному ринку льону, визначено його частку в загальній структурі ринку олійних культур, охарактеризовано основну продукцію олійного льону та льону-довгунцю. Показано напрями споживання та цінові позиції готової продукції на внутрішньому і зовнішніх ринках. Деталізовано склад учасників та їх конкурентні позиції на ринку льону. Виявлено причини розбалансованості функціонування ланцюга "створення нових сортів – виробництво оригінального насіння – виробництво товарного насіння – переробка – реалізація – регулювання ринку". Основними тенденціями на вітчизняному ринку льону є: незначна частка льону в загальній структурі виробництва олійних культур; скорочення посівних площ; відмінності в ринкових трендах олійного льону і льону-довгунцю; низький рівень виробничих показників; відсутність сортооновлення і розвинутої системи насінництва льону; локальність переробного сектору; низький рівень конкуренції серед учасників ринку; переважання експорту сировини; обмеженість інструментарію регуляторної політики льонарства. Головні зміни за період дослідження полягають у тому, що тенденція минулих десятиліть щодо концентрації посівів олійного льону в зоні Степу сьогодні не є актуальною, оскільки його посіви поступово поширюються на Лісостеп і Полісся, а посіви льону-довгунцю розподіляються майже порівну в Поліссі та Лісостепу. Через високу ринкову ціну насіння льону є предметом експорту, але в останні роки змінюється співвідношення в напрямах його споживання: внутрішній попит на лляну олію, насіння, льноволокно повільними темпами зростає, і ці товари поступово займають окремі полиці в магазинах. Безвідхідність готової продукції та невибагливість вирощування надають льону перспективи для відродження в Україні.