РЕФОРМУВАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОСНОВИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В КОНТЕКСТІ ЙОГО ФІНАНСОВОЇ СПРОМОЖНОСТІ - КРАВЦІВ , Василь; СТОРОНЯНСЬКА, Ірина; ЖУК , Петро (Економіка України, 2024)
Проведено аналіз перших результатів реформи територіальної основи місцевого самоврядування в Україні. Висвітлено її здобутки. Зазначено, що протягом 2015 р. в Україні було створено 159 об’єднаних територіальних громад, які отримали бюджетну самостійність і більш широкі повноваження у вирішенні питань місцевого значення, проте у 2016 р. процес об’єднання громад загальмувався. При цьому проявився ряд проблем, які негативно впливають на процеси реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади. Зокрема, наголошено на труднощах реалізації реформи за принципом добровільності об’єднання громад, недоліках діючого методичного інструментарію об’єднання громад. Акцентовано на домінуванні чинника фінансової спроможності при формуванні об’єднаних територіальних громад, що нівелює інші суспільно важливі принципи їх створення через невідповідність діючої бюджетної системи завданням, які слід вирішувати при реформуванні адміністративно-територіального устрою країни. Вказано на малу частку власних надходжень місцевих бюджетів у Зведеному бюджеті держави, недосконалість чинних механізмів державної підтримки бюджетів територіальних громад. Звертається увага на необхідність поглиблення законодавчо-нормативного та організаційного забезпечення реформи; внесення змін до окремих положень Конституції України, зокрема – стосовно принципу добровільності об’єднання громад; відмови від формування як недієздатних занадто малих і надмірно великих за територією об’єднаних громад, у яких зростає віддаленість між мешканцями і владою; створення у процесі адміністративно-територіальної реформи умов і стимулів для саморозвитку територіальних громад, реалізації їх соціально-економічного потенціалу, в тому числі через подальше вдосконалення міжбюджетних відносин, реальну бюджетну децентралізацію; внесення відповідних змін до методичного інструментарію формування територіальних громад.