ОЦІНКА КОМПЛЕКСНОГО ВИКОРИСТАННЯ ВОДНИХ РЕСУРСІВ КАХОВСЬКОГО ВОДОСХОВИЩА ЗА 60 РОКІВ ЕКСПЛУАТАЦІЇ - ОБУХОВ , Євген (Економіка України, 2024)
Прісні водні ресурси суші є найціннішими для господарських та особистих потреб людини. Господарське використання водних ресурсів різко зросло у другій половині ХХ ст. у зв’язку із зростанням промислового виробництва, і в першу чергу – його найбільш водомістких галузей, а також з інтенсивним розвитком гідроенергетики. Спорудження гідроелектростанцій та водосховищ сприяло комплексному використанню водних ресурсів для виробництва електроенергії, створення судноплавних умов, для промислового і комунального водопостачання, зрошення, рибництва, рекреації. Інтенсивне використання природних вод учасниками водогосподарського комплексу на Дніпрі призводить до зміни численних якісних показників стану води як природного ресурсу. Отже, метою статті є оцінка господарського водокористування з Каховського водосховища за всі періоди його експлуатації (1956–2015 рр.), включаючи період незалежності України. У результаті досліджень побудовано хронологічні графіки витратних показників водосховища на шлюзування, зрошення, водопостачання та розраховано основні й питомі показники водокористування з водосховища за визначені періоди його експлуатації (до здобуття Україною незалежності в серпні 1991 р. (36 років) та після – до 2015 р. (24 роки)). Аналіз показав спад майже у два рази по відношенню до середньобагаторічного значення за 60 років (1956–2015 рр.) об’ємів на шлюзування за 24 роки (1992–2015 рр.) та майже у три рази – за 36 років (1956–1991 рр.) експлуатації водосховища, що говорить про значне зниження інтенсивності річкового судноплавства на Каховському водосховищі й по всьому Дніпру після 1991 р. Загальні та питомі витратні показники води на гідроенергетику, зрошення та водопостачання з акваторії Каховського водосховища за розглянуті періоди його експлуатації є практично близькими до середньобагаторічних об’ємів його водоспоживання за 60 років експлуатації.