ДЕТЕРМІНАЦІЯ ЗАСАД РЕГІОНАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ ПРОСТОРОВОГО РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ - СТОРОНЯНСЬКА, Ірина; ЗАЛУЦЬКИЙ , Іван (Економіка України, 2023)
Розглянуто проблему формування засад регіональної політики в Україні в контексті сучасних викликів просторового розвитку, використання територіально орієнтованого і безпекового підходів. Встановлено проблемні площини регуляторно-правового механізму державної регіональної політики, а саме щодо: регламентації виключно законом регуляторних аспектів державної регіональної політики і впровадження європейських інструментів у сфері регіонального розвитку; імплементації територій територіальних громад у національну систему адміністративно-територіального устрою; уніфікації типологій функціональних типів територій у чинних правових актах держави; ефективної координації та інтеграції різних політик у сфері регіонального розвитку. Розроблено пропозиції стосовно комплексу законодавчих змін у контексті формування дієвої взаємопов’язаної системи планування функціонально-просторового розвитку держави, регіонів і територіальних громад, які передбачають: узгодження засад державної регіональної політики як складової частини внутрішньої політики України з Керівними принципи процесу відновлення України («принципами Лугано») і Керівними принципами сталого просторового розвитку європейського континенту; імплементацію Національної концепції просторового розвитку, регіональних концепцій просторового розвитку, концепції інтегрованого розвитку території територіальної громади як документів, що визначають довгострокові, міждисциплінарні, просторові й соціально-економічні пріоритети збалансованого розвитку відповідної території та є основою системи взаємопов’язаних документів стратегічного планування і реалізації державної регіональної політики; упровадження інноваційної моделі функціонально-просторового розвитку території на основі смарт-спеціалізації; упровадження механізму формування документації з просторового планування в режимі геоінформаційної платформи «Планування просторового розвитку» як інтегрованого й орієнтованого на місця унікального інструменту політики функціонально-просторового розвитку території і трансформації соціально-економічного середовища з урахуванням Європейського зеленого курсу.