СЦЕНАРНІ ОЦІНКИ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА УКРАЇНИ В УМОВАХ КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН ТА ЕКОЛОГІЧНИХ ОБМЕЖЕНЬ - ШУБРАВСЬКА , Олена; ПРОКОПЕНКО , Катерина (Економіка України, 2024)
У сучасних умовах структура сільського господарства дедалі більше кори-гується у зв’язку з необхідністю адаптації виробництва до нарощування інтен-сивності кліматичних змін. Ці зміни можуть мати як позитивні результати, так і негативні наслідки – залежно від природно-кліматичних особливостей сіль-ськогосподарських територій. Адаптація до зміни клімату вимагає практично від усіх сільськогосподарських виробників та інших суб’єктів харчового лан-цюга впровадження нових методів господарювання і внесення системних змін до стратегій своєї діяльності. Хоча Україна поки що не входить до переліку держав, найуразливіших до глобальних кліматичних змін, все ж наслідки таких змін, стають дедалі відчут-нішими і на її території. З метою оцінки ймовірних наслідків для галузі та аг-ровиробників від структурної корекції виробництва в напрямі його адаптації до кліматичних змін на основі використання новацій було побудовано аналі-тичну модель. У цій моделі вплив змін клімату на сільське господарство відо-бражено коливаннями галузевої структури виробництва за провідними сільсь-когосподарськими культурами, а також за поголів’ям великої рогатої худоби як важливою складовою раціонального сільського господарства. У контексті дослідження впливу кліматичних змін на розвиток сільського-сподарського виробництва та оцінки результатів впровадження адаптаційних технологій запропоновано індикатори успішності впроваджуваних заходів: стабілізація і зростання рівня гумусу; зниження волатильності врожайності всіх видів вирощуваних культур; раціоналізація структури сільськогосподар-ського виробництва. Вказано також на необхідність зосередитися на оцінці уразливості природ-них ресурсів (особливо в зоні Степу) та готовності сільськогосподарських ви-робників адаптуватися до зміни клімату, на сприянні малим і середнім вироб-никам у розширенні джерел фінансування заходів щодо впровадження адап-таційних практик; на становленні дійової системи субсидованого агростраху-вання (зокрема, від погодних ризиків).