НАФТОВІ ЦІНОВІ ШОКИ І СТІЙКІСТЬ РІВНЯ ІНФЛЯЦІЇ ДЛЯ АЛЖИРУ: ДРОБОВО-КОІНТЕГРАЦІЙНИЙ ЗВ’ЯЗОК - БЕНХЕЛУФ , Рашид; САХЕД , Абделькадер (Економіка України, 2023)
Проаналізовано зв’язок між цінами на нафту і рівнем інфляції в Алжирі з метою визначення ступеня стійкості інфляції в умовах нафтових цінових шоків з січня 1998 р. по березень 2023 р. за допомогою нещодавно розробленої моделі дробової коінтеграції, яка дає змогу інтегрувати різниці дробово, а не стаціонарно, з класичним коінтеграційним підходом, заснованим на I(0) стаціонарності або I(1) коінтеграційних зв’язках. Цю тему було обрано через її важливість для розробників монетарної політики, інвесторів, фінансових аналітиків і науковців у плані розуміння динаміки стійкості інфляції в Алжирі й вивчення впливу на неї деяких цінових шоків, таких як нафтові цінові шоки. Отримані результати також показали, що в Алжирі спостерігається коінтеграційний зв’язок між цінами на нафту і рівнем інфляції з розрахунковою стійкістю 0,883, що більше за 0,5 і менше від 1. Це свідчить про те, що вплив нафтових цінових шоків на стійкість рівня інфляції в Алжирі все ще наявний протягом тривалого часу, іншими словами, рівень інфляції в Алжирі зберігатиметься довше через нафтовий ціновий шок, перш ніж нарешті спаде, і разом із запровадженням в Алжирі монетарної політики, спрямованої на регулювання інфляції, це сприятиме зниженню стійкості рівня інфляції.