ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ МІЖНАРОДНИМИ РЕСУРСАМИ ДЛЯ ЕКОНОМІЧНИХ РЕФОРМ - КІСТЕРСЬКИЙ , Леонід; ЛИПОВА , Тетяна (Економіка України, 2024)
В Україні розпочато реформу з децентралізації системи державного управління, яка передбачає забезпечення ефективного місцевого самоврядування, значне посилення управлінської та фінансової спроможності його органів. Сучасний досвід успішних економік показує, що дотримання законів, серед іншого, має приводити до формування в державі економічних підойм через справедливу сплату податків. Міжнародні фінансові ресурси (МФР) відіграють роль важливого інструменту розвитку країни, що сприяє впровадженню в країні-реципієнті інституційних реформ, розвитку ключових секторів економіки, реформуванню законодавства та іншим ринковим перетворенням, створюючи основу для припливу в країну інвестиційного капіталу і посилення взаємодії із світовою економікою. Підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС надало нам можливість налагодження співпраці в галузі залучення МФР для економічних реформ шляхом запровадження децентралізованої системи управління (ДСУ) міжнародними ресурсами, як це було зроблено в Польщі та багатьох інших країнах, що вступили або планують вступити до ЄС. ДСУ в основному полягає в переданні зобов’язань і відповідальності за укладення контрактів від Представництва ЄС до бенефіціара, тоді як за ЄС залишаються загальна відповідальність і контроль за результатами виконання програм. Основна відповідальність за отримання та використання ресурсів лежатиме не на донорах, а на самій країні-реципієнті, яка самостійно планує потреби в зовнішніх ресурсах і розробляє плани залучення та використання цих коштів, узгоджуючи їх з донорами.