РОЗВИТОК ОСОБИСТИХ СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ В УМОВАХ ІНСТИТУЦІОНАЛЬНИХ ЗМІН - ГУБЕНІ, Юрій; КОВЕРКО, Юлія; ОЛІЩУК , Петро (Економіка України, 2024)
Обгрунтовано особливості розвитку особистих селянських господарств в умовах інституціональних змін. Проаналізовано стан і місце особистих селянських господарств у виробництві сільськогосподарської продукції, визначено їх переваги та недоліки поряд з іншими організаційно-правовими формами господарської діяльності. Розглянуто вплив євроінтеграційних процесів на розвиток особистих селянських господарств. Вимоги до якості продукції можуть спричинити зменшення обсягів виробництва в особистих селянських господарствах, зниження імпортного мита – посилити конкуренцію на внутрішньому ринку, що може призвести до припинення діяльності багатьох господарств, а невідповідність євростандартам обмежить доступ продукції вітчизняних виробників на європейський ринок. Визначено подальші напрями розвитку особистих селянських господарств, серед яких – набуття ними правового статусу сільськогосподарського товаровиробника через трансформацію у нові організаційно-правові структури, законодавче визнання товарних особистих селянських господарств, вдосконалення їх виробничо-господарської діяльності. Зазначено, що вдосконаленню виробничо-господарської діяльності особистих селянських господарств сприятиме диверсифікація та раціоналізація їх діяльності, кооперація, а також використання ними інновацій. На основі результатів проведеного нами соціологічного опитування визначено перспективи трансформації особистих селянських господарств у сімейні фермерські господарства. Досліджено чинники, які стримують трансформаційні процеси, а також спонукають особисті селянські господарства до такої трансформації. Встановлено, що адаптуватися до умов сучасності та стати рівноправними учасниками аграрного ринку особистим селянським господарствам допоможуть вдосконалення нормативно-правового регулювання, виважена державна політика, фінансова та інформаційна підтримка.