КОНЦЕПТУАЛЬНИЙ ПІДХІД ДО ПРОВЕДЕННЯ МОНІТОРІНГУ МІЖРЕГІОНАЛЬНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА - БОЙЧЕНКО , Еліна; РОГОЗЯН , Юлія (Економіка України, 2024)
Активізація дій України на шляху становлення як європейської держави вимагає грунтовних реформ соціально-економічного та політичного спрямування, формування в суспільстві відповідної системи цінностей, надійної системи взаємодії інститутів громадянського суспільства та органів державної влади тощо. Значна кількість наявної статистичної інформації в країні дає можливість дослідити зміни в регіональній економіці, проте слід зауважити, що вона не дозволяє повною мірою оцінити процеси та явища, які відбуваються в міжрегіональному співробітництві, а саме: проаналізувати кількісні та якісні характеристики, встановити взаємозв’язок і взаємодію між основними складовими такого співробітництва, а також не дає можливості визначити силу впливу та напрями дії існуючих ризиків, здійснити прогнозування з урахуванням негативних тенденцій розвитку, що частково пояснюється наявністю об’єктивних обставин, пов’язаних з труднощами в офіційній реєстрації та обліку міжрегіональних процесів. Тому виникла необхідність в узгодженні завдань та взаємодії між суб’єктами моніторингу міжрегіонального співробітництва з метою надання інформації, створення єдиного банку даних і мережі обміну. Для вирішення даних проблем у статті розкрито деякі теоретико-методологічні положення міжрегіонального співробітництва, визначено мету і завдання, необхідність, передумови, узгодженість періоду дослідження, періодичності, формування системи спостереження і збирання даних, вибір та обгрунтування показників і еталонних значень, здійснення контрольних заходів для розробки програми моніторингу умов життя населення в контексті даного виду співробітництва. Подано програму, методику, етапи реалізації моніторингу та оцінку рівня міжрегіонального співробітництва, які грунтуються на чинних положеннях нормативно-правової бази України.