РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ - ЯКУБОВСЬКИЙ , Микола; СОЛДАК , Мирослава (Економіка України, 2024)
Інтерес до регіонального устрою промисловості як основного системоутворюючого та рушійного фактора розвитку національної економіки проявився ще з перших кроків трансформаційних процесів. Нині актуальність дослідження цієї проблеми посилюється процесами децентралізації управління національним господарством, а також пошуком шляхів активізації економічного розвитку регіонів. З огляду на це мета статті – розкрити особливості регіональної структури промисловості України з визначенням головних проблем у промисловому устрої регіонів, розв’язання яких має становити основу модернізаційних проектів. Розглянуто тенденції розвитку промисловості України з визначенням проблемних рис регіонального устрою галузі, формування видової та відтворювальної структури виробництва, рівень наукомісткості технологій, товарні пропорції зовнішньої торгівлі, особливості модернізації промисловості Донбасу. Обгрунтовано, що перспективи його промислового відродження є прийнятними за рахунок галузей, які вже мають виробничий базис у цих областях, а інноваційність і висока технологічність повинні забезпечуватися переважно за рахунок освоєння нових технологій. Підкреслюється важливість кардинальної зміни ставлення до промисловості як до індустріального базису відродження економіки, зростання соціальних стандартів і безпеки країни, а також необхідність розвитку національної промисловості на основі посилення ролі знань, інновацій та інформаційних технологій як «драйверів» економічного зростання. Запропоновано законодавчо закріпити ідеологію промислового розвитку на державному і регіональному рівнях, створити сприятливі європейські нормативно-правові умови для суб’єктів господарювання і місцевої влади при здійсненні модернізаційних проектів. Як інституціональний стимул для відродження національної економіки на новій індустріальній основі рекомендується прийняття Закону України «Про індустріальний розвиток територій місцевого самоврядування» з визначенням ролі та обов’язків місцевої влади в індустріальному розвитку власних територій і посиленні участі промислових підприємств в економічному та соціальному розвитку місцевих громад.