ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ У РЕГІОНАХ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - АМОША , Олександр; САЛОМАТІНА , Лілія (Економіка України, 2024)
Проведено факторний аналіз показників інноваційного розвитку промислових підприємств на регіональному рівні. Для дослідження інноваційної активності промислових підприємств в Україні було розглянуто 10 регіонів, де кількість таких підприємств перевищує 50. Аналіз статистичних даних показав залежність збільшення масштабів промислового виробництва від інноваційного розвитку. В тих же регіонах, де частка інноваційних підприємств є нижчою, навпаки, має місце повільніший розвиток промислового комплексу. Встановлено прямий взаємозв’язок між рівнем диверсифікації джерел фінансування впровадження інноваційних розробок та інноваційним розвитком. Так, максимальний рівень нововведень досягається при використанні всіх можливих видів коштів, а мінімальний має місце там, де для цього використовують тільки державний та місцеві бюджети. Аналогічно на активність промислових підприємств у регіонах впливає виділення коштів на науково-дослідницькі та дослідно-конструкторські роботи. Але в реальних умовах такий зв’язок поки що є менш щільним через незначну кількість підприємств, які витрачають кошти на науково-дослідні роботи. До того ж, цей напрям реалізації інноваційної політики також є нехарактерним для інноваційно активних підприємств. Отже, для підвищення ефективності промислового розвитку потрібна подальша активізація запровадження інновацій шляхом збільшення фінансування наукової діяльності в інтересах підприємств, посилення уваги до розширення джерел забезпечення розробки і впровадження нововведень, створення сприятливого інвестиційного середовища, посилення інноваційної складової регіональної промислової політики.