ОСОБЛИВОСТІ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ СОЦІАЛЬНО ВІДПОВІДАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА - КОРОЛЬ , Світлана (Економіка України, 2024)
У результаті поширення соціально відповідальної практики підприємницт-ва змінюються інформаційні вимоги користувачів до фінансової звітності. Ве-ликі європейські компанії, як правило, показують екологічні та соціальні аспе-кти своєї діяльності у фінансовій звітності. Ця інформація потрібна менедже-рам і всім заінтересованим сторонам для прийняття рішень. Виконання їх ви-мог вимагає вдосконалення змісту і структури показників фінансової звітності. Правовою базою дослідження обрано міжнародні нормативні документи у сфері соціальної відповідальності бізнесу, а також міжнародні стандарти бухгалтерського обліку та фінансової звітності. У статті пропонуються єдині підходи до визначення основних об’єктів фі-нансового обліку з урахуванням рівня соціальної відповідальності підприємст-ва. Доцільно використовувати додаткову умову для визнання елементів фінан-сової звітності (активів, зобов'язань, доходів і витрат), яка враховує економіч-ні, екологічні та соціальні наслідки діяльності підприємства. Показано вплив рівня впровадження принципів соціальної відповідальності в господарській ді-яльності підприємства на структуру показників фінансової звітності. Визначе-но способи відображення у звітності додаткової інформації про активи, зобо-в'язання, доходи та витрати. Запропоновану додаткову інформацію про соціа-льну відповідальність підприємства необхідно дати у примітках до фінансової звітності. Наголошено, що подальші дослідження треба спрямовувати на вдоскона-лення методології та організації інформаційного забезпечення фінансової звіт-ності з урахуванням її інтеграції з нефінансовою та управлінською звітністю соціально відповідального підприємства.