НАУКОВІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ РІВНЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ В УКРАЇНІ - КОВАЛЬОВ , Валерій; АТАЄВА , Олена (Економіка України, 2024)
У системі соціально-економічних підойм управління життєдіяльністю людей заробітна плата є чи не найголовнішою економічною категорією, від якої залежить не тільки життєвий рівень населення, але й соціальний спокій у суспільстві. Як категорія виробництва оплата праці – істотний стимулюючий чинник підвищення продуктивності праці, її якості, витрат на її оплату, ціноутворення і конкурентоспроможності продукції, якості та умов життя людей в цілому. Отже, з огляду на стійкі умови господарського середовища та економічної політики держави, найвагомішою проблемою регулювання та управління оплатою праці є наукове обгрунтування її рівня. Саме цій проблемі економічна наука останнім часом стала приділяти мінімум уваги. Заходи, що виробляються нею, спрямовані в основному на подолання бідності, що в існуючій економічній ситуації, безумовно, вимагає підвищеної уваги суспільства. Проте щодо встановлення певного рівня оплати праці в економіці немає радикальних наукових і практичних рішень. У статті основну увагу приділено розвитку методологічних підходів до кількісної оцінки рівня оплати праці на підставі двох основних критеріїв: економічних можливостей господарюючих суб'єктів і порогу соціальної відчутності рівня оплати праці та стимулюючих виплат, а також методології формування мінімальної заробітної плати. Запропоновано також методи виявлення резервів для можливого підвищення середньої заробітної плати, проведено розрахунки на прикладі показників промисловості України за 2008–2015 рр., які підтверджують вірогідність запропонованої методології та закономірності, які виявляють чинники зміни рівня зарплати.