РОЗВИТОК ТРАНСПОРТНИХ ЗВ’ЯЗКІВ У МІЖРЕГІОНАЛЬНОМУ СПІВРОБІТНИЦТВІ - ГРЕЧАНА , Світлана; ПОПОВА, Ірина (Економіка України, 2024)
Транспортні зв’язки посідають одне з пріоритетних місць у забезпеченні ефективного функціонування економіки. Це зумовлює їх важливу роль в активізації міжрегіонального співробітництва. Для цього необхідною є достовірна інформація щодо якості транспортної інфраструктури, яка забезпечує ефективні зв’язки. Отже, метою статті є проведення аналізу транспортних зв’язків у розрізі регіонів України для визначення найбільш сприятливих умов міжрегіонального співробітництва. Запропоновано під транспортними зв’язками в міжрегіональному співробітництві вважати систему суспільно-економічних відносин об’єктів, яка забезпечує весь спектр перевезень, створюючи і регулюючи умови, необхідні для безперебійного функціонування господарських взаємозв’язків та взаємодії суб’єктів і учасників регіональної економіки. Доведено, що сучасний стан транспортного ринку та зв’язків між його учасниками є незадовільним. Наведено низькі оцінки різних експертів щодо якості транспортної інфраструктури України та в розрізі регіонів. Представлено рейтинг найгірших доріг в Україні за оцінками користувачів. Обгрунтовано, що на формування транспортних зв’язків позитивно впливають залізничні перевезення, тоді як стан автомобільних доріг, портів та авіаційної інфраструктури знижують їх ефективність. Проведено аналіз показників транспортної інфраструктури міжрегіонального співробітництва в територіальному розрізі. Основними індикаторами визначено: щільність автодоріг з твердим покриттям загального користування та залізничних шляхів, зношеність автодоріг загального користування та залізничного полотна, питому вагу доріг першої категорії в межах усіх доріг з твердим покриттям загального використання, відношення протяжності автодоріг з твердим покриттям до загальної кількості АЗС, обсяг вантажних і пасажирських перевезень. За результатами оцінювання цих показників проведено групування регіонів по категоріях: якість залізничної та дорожньої інфраструктури, обсяг перевезень. Це дало змогу виділити області з найбільш та найменш привабливими умовами для розвитку транспортних зв’язків у міжрегіональному.