СВІТЛО І ТІНЬ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ: РЕЗЕРВИ ЗРОСТАННЯ ТА МОДЕРНІЗАЦІЇ - ХАРАЗІШВІЛІ , Юрій (Економіка України, 2024)
Стаття присвячена інтерпретації показника тіньової економіки щодо впливу на офіційний ВВП, визначенню зовнішньої та внутрішньої тіньових складових офіційного ВВП на рівні країни, основних видів економічної діяльності та регіонів, причини провалу заходів щодо детінізації економіки. Проведено аналіз переваг, недоліків існуючих методів оцінки тіньової економіки та доведено, що вона має як негативні, так і позитивні риси. На жаль, наявні методи оцінювання тіньового ВВП не дають відповіді на запитання: яка частина ВВП створюється на додаток до офіційного ВВП і яка частина ВВП створена тіньовою економічною діяльністю? Тому деякими експертами пропонується інтерпретація показника тіньової економіки, за якою детінізація не дозволить знайти в економіці значні додаткові ресурси, а тільки сприятиме їх перерозподілу. Розглядається метод оцінювання тіньової економічної діяльності (“метод соціальної справедливості”), який дає відповіді на поставлені запитання, є універсальним, а за функціональними можливостями перевершує всі існуючі методи. Доведено гіпотезу про обернену залежність між часткою оплати праці у випуску та рівнем тінізації економіки, що є основою для визначення обсягів тіньового ВВП, тіньової зайнятості, тіньової заробітної плати та інших тіньових показників. Запропонована інтерпретація показника тіньової економіки констатує той факт, що існують дві частини тіньового ВВП (ВДВ, ВРП): перша, яка не враховується Держстатом України та є додатком до офіційного ВВП через штучне збільшення проміжного споживання; друга – створена тіньовою оплатою праці через мультиплікатор споживання та є частиною офіційного ВВП. Тому треба боротися не з тіньовою частиною офіційного ВВП, а з його зовнішньою неврахованою частиною. Таким чином, правильний перерозподіл доходів між працею та капіталом приведе до зменшення тіньових доходів, підвищення рівня оплати праці у випуску, заробітних плат, внутрішнього споживання, інвестицій та ВВП. Отже, тіньова економіка може бути дуже важливим резервом для економічного піднесення.