ІСТОРИЧНИЙ ВИМІР ТРЕНДІВ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ - НЕБРАТ , Вікторія (Економіка України, 2024)
Розглянуто історичну траєкторію зміни зовнішньоторговельної політики, причини посилення глобальної нерівності, виявлено особливості сучасної міжнародної конкуренції. Розкрито трактування лібералізму та протекціонізму представниками різних напрямів економічної науки, показано взаємозв’язок ідеології вільної торгівлі і теорії ринкової економіки, з’ясовано зміст виховного протекціонізму як політики захисту національних інтересів. Наведено історичну аргументацію успішності поєднання ліберальних засад господарювання із заходами урядового захисту, обгрунтовано пріоритет національних інтересів економічного розвитку у визначенні зовнішньоторговельної політики. Узагальнено вітчизняний досвід зовнішньоекономічної політики як чинника розвитку та якісних трансформацій економіки, названо позитивні і негативні наслідки урядового стимулювання зовнішньої торгівлі у ХІХ–ХХ ст. Представлено процес розбудови міжнародних інституцій під егідою США, з’ясовано роль ідеології ордолібералізму і доктрини соціального ринкового господарства в успішності розвитку національних економік після Другої світової війни. Розглянуто діалектику розвитку міжнародної торгівлі та змін зовнішньоторговельної політики і зроблено висновки для України. Запропоновано сучасне трактування протекціонізму як стратегії ендогенного розвитку