НОВА ТОРГОВЕЛЬНА ПОЛІТИКА США: ГЛОБАЛЬНИЙ АНТРАКТ - СІДЕНКО , Володимир (Економіка України, 2024)
Розглядаючи новітні зміни в торговельній політиці США, автор запере-чує втрату американською економікою міжнародної конкурентоспромож-ності, наголошуючи, що ця країна продовжує залишатися головним світо-вим центром генерації новітніх знань і розвитку високотехнологічної (но-вої) економіки. Він підкреслює, що в умовах глобалізації відбуваються істотні зміни формату територіальної організації виробництва через поширення глобаль-них ланцюгів створення доданої вартості, а ключовим суб’єктом економіки стає транснаціоналізована корпорація, яка керується глобальними (або ма-крорегіональними), а не суто національними критеріями ефективності. Глобальні критерії часто не збігаються з національними, і тому оптимізація діяльності американських ТНК має прямим наслідком неоптимальні тенде-нції в розвитку національної економіки США. Нова торговельна політика США означає настання порівняно тривалого періоду гальмування розвитку глобалізаційних процесів, відносного поси-лення ролі національних інструментів економічного регулювання для лік-відації глобальних дисбалансів, диспропорцій та асиметрій. Як наслідок, вона наражатиметься на серйозний спротив і активну протидію з боку гло-бального фінансового капіталу та пов’язаних з ним міжнародних організа-цій, політичних сил, а також контрольованих ним засобів масової інформа-ції. Проте нині повернення до політики далекосяжної лібералізації руху то-варів, послуг, капіталів і робочої сили має нереальний вигляд, адже це сти-мулювало б критичне наростання політичних суперечностей всередині США. Скоріше за все, відбудеться пошук компромісу між прихильниками глобалізації та транснаціоналізації, з одного боку, і тими, хто перебуває на позиціях пріоритету відродження виробничого потенціалу на території США, а також застосування для цього відповідних стимулюючих і захис-них заходів, – з іншого. Автор доходить загального висновку, що неоліберальна глобалізація вичерпала свій ресурс і далі не може розвиватись ефективно. Глобалізацій-ний процес має відродитись у майбутньому в істотно модифікованій формі, а пошук цього нового формату і зумовлюватиме настання своєрідного «глобального антракту»