ЧОМУ ЗНОВУ НАСТАВ ЧАС ПОЧИНАТИ СПОЧАТКУ? - ГЕЄЦЬ , Валерій (Економіка України, 2024)
На зламі тисячоліть перехід у країнах з домінуючим плановим детермінізмом до ринкової системи господарювання є дещо більшим, ніж просто економічний експеримент, оскільки це є трансформація суспільного життя в усіх його соціально-політичних структурах. У підсумку наслідки ринкової революції виявилися катастрофічними. Багато в чому це стосується і України, економіка якої за чверть століття так і не змогла відновитися до рівня 1990 р. Водночас Захід, на ринкові засади функціонування якого ми орієнтувалися в ході реформ, охопила криза системного характеру. Наслідком цього стало, перш за все, домінування в кінцевому розумінні парадигми глобального корпоративізму, для якого головною ідеологією є ринковий фундаменталізм, що веде до зростаючої соціальної нерівності. Нині прихід до влади нового президента США та оголошена ним стратегія розвитку для Америки багато в чому означають початок нового повороту у світовій, перш за все економічній, політиці з наслідками, які можуть у разі її успішної реалізації істотно змінити стан справ насамперед на світових ринках, але не тільки. Відповідні зміни відбуваються і в ЄС. В Україні теж необхідно вирішити існуючі суперечності, оскільки багато країн уже ведуть пошуки адекватної реакції на очікувані зміни. Ми маємо дати відповідь на ці виклики, які зумовлюють відповідну реакцію в економічній політиці – «почати все спочатку». З урахуванням цього Інститут економіки та прогнозування НАН України проводить необхідні дослідження, оскільки, розпочинаючи реформи і рухаючись у напрямі європейського вибору, згідно з правилами, ми маємо приймати як даність існуючі в ЄС підходи