ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЗЕРНОПРОДУКТОВОГО ПІДКОМПЛЕКСУ АПК УКРАЇНИ В УМОВАХ УНІФІКАЦІЇ МІЖНАРОДНИХ ЛОГІСТИЧНИХ СТАНДАРТІВ - КОЛОДІЙЧУК , Володимир; ЯЦІВ , Ігор (Економіка України, 2024)
Інтеграція зернопродуктового підкомплексу АПК України у світові логістичні сис-теми є важливою умовою успішного розвитку національної економіки. Одним з проблем-них питань цього процесу в умовах уніфікації логістичних стандартів світової економіки є забезпечення відповідності національних і міжнародних параметрів зерна та продуктів йо-го переробки. З огляду на це дуже важливими є визначення та обгрунтування ефективних напрямів подальшої інтеграції зернопродуктового підкомплексу АПК України у світові логістичні системи. Резерви підвищення ефективності логістичної діяльності, пов’яза¬ні з мірою інтегро-ваності зернопродуктового підкомплексу АПК України у світові логістичні системи, пропонуємо поділити на три напрями: відповідність зерна та продукції його переробки між-народним стандартам якості; узгодженість техніко-технологічних параметрів переміщення матеріальних потоків логістичних систем; структурна інтеграція інституціональних еле-ментів підкомплексу в глобальне середовище.Для інтеграції національної логістики зернопотоків у глобальні логістичні системи та міжнародне інституційне середовище необхідно узгодити техніко-технологічні параме-три машин та обладнання, а також автоматизовані системи управління матеріальними по-токами. Слід активніше використовувати прогресивний метод контейнерних перевезень зер¬на. Уніфікація логістичних стандартів світової економіки як ключова вимога процесів глобалізації національних економік передбачає адаптацію національних стандартів якості зерна до світових, де основна увага приділяється чистоті зернової маси, яка значною мі-рою залежить від техніко-технологічної складової логістичних систем як на етапі після-збиральної обробки зерна, так і в умовах прийняття елеваторами до зберігання або продо-вольчої чи промислової переробки. Якісні зміни в організації логістичної діяльності в Україні забезпечать відповідність європейським нормам оцінки якості зерна (сертифікація за схемою GTAS) за рахунок дотримання технологічних параметрів і контролю матеріальних (зернових) потоків усіма учасниками логістичного ланцюга.