ОРГАНІЗАЦІЯ МІЖБЮДЖЕТНИХ ВІДНОСИН В УМОВАХ ФІСКАЛЬНОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ - ПОГОРЄЛОВ , Владислав (Економіка України, 2024)
Організація міжбюджетних відносин спрямована на надання можливостей для реалізації територіальними громадами покладених на них повноважень і завдань. У статті висвітлено особливості організації міжбюджетних відносин в умовах фіскальної децентралізації. Використано методи порівняння, узагальнення, систематизації та синтезу для дослідження відомих моделей організації міжбюджетних відносин, а також графічний метод для характеристики фіскальної децентралізації як складової економічної децентралізації міжбюджетних відносин. Встановлено основну відмінність усіх складових економічної децентралізації міжбюджетних відносин: обсяг компетенцій, прав і повноважень владної вертикалі щодо прийняття рішень стосовного того чи іншого виду економічних ресурсів. Здійснене порівняння централізованих, децентралізованих і змішаних моделей організації міжбюджетних відносин. У централізованій моделі міжбюджетних відносин (бюджетна система СРСР, Китаю та інших унітарних держав) яскраво виражена концепція бюджетного унітаризму, яка передбачає паритетність забезпечення соціально-економічних інтересів усіх ланок владної вертикалі та уніфікацію стандартів надання суспільних послуг у межах всієї території держави. Децентралізована модель організації міжбюджетних відносин (бюджетна система США, Канади, Німеччини та інших федеративних держав) орієнтована на автономію територіальних громад від центральної влади договірно-правового характеру, а також розмежування фіскальних і видаткових повноважень територіальних громад з дотриманням принципу субсидiарностi. Відомі приклади змішаних (гібридних) моделей організації міжбюджетних відносин (бюджетна система України) демонструють перехід від централізованої до децентралізованої моделі. Ефективне функціонування будь-якої моделі організації міжбюджетних відносин передбачає чітке розмежування повноважень між усіма рівнями влади за видатками, наділення відповідних рівнів влади достатніми для реалізації цих повноважень фіскальними ресурсами, а також згладжування вертикальних і горизонтальних дисбалансів за допомогою системи бюджетних трансфертів для забезпечення на всій території країни певного стандарту державних послуг.