СТІЙКІСТЬ І СТАБІЛЬНІСТЬ РИНКІВ НЕБАНКІВСЬКИХ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ - КЛИМЕНКО , Ольга (Економіка України, 2024)
Визначено поняття «стійкість» і «стабільність» щодо ринків небан-ківських фінансових послуг з позицій теоретико-методичних засад. Тер-міни "стабільність" і "стійкість" у науковому і поняттєвому аспектах ха-рактеризують здатність ринків функціонувати, не змінюючи структуру, зберігати і виявляти свої властивості в часі, перебувати у відносній рівно-вазі, витримувати зовнішній вплив політичних, економічних, фінансових та інших факторів. Показано, що стабільність цих ринків прямо залежить від стану еко-номіки України, від ВВП держави, курсу гривні у відношенні до долара, розмірів середньої заробітної плати та середньої пенсії. Виявлено законо-мірності в реагуванні ринків небанківських фінансових послуг на зміни зазначених показників стану національної економіки.Уперше розраховано коефіцієнти кореляції та рівняння регресії між капіталом кредитних спілок і вкладами на депозитні рахунки, а також за-лежності активів від капіталу. Коефіцієнт кореляції між цими показника-ми перевищує 0,9. Встановлено, що кредитна кооперація серед інших се-гментів ринків небанківських фінансових послуг найбільш чутливо реагує на економічні кризи в державі, на знецінення валюти. Протягом остан-нього десятирічного періоду сумарні активи та інші фінансові показники діяльності страхових компаній змінювалися меншою мірою, ніж у креди-тних спілок. Встановлено залежності між різними фінансовими показни-ками діяльності страхових компаній, визначено рівняння регресії та кое-фіцієнти кореляції. Уперше щодо до ринків небанківських фінансових послуг введено поняття «транспортне запізнювання» реагування показників їх діяльності на зміни стану економіки держави. Залежність показників фінансової дія-льності кредитних спілок і страхових компаній представлено функцією часу від аргументу, який є одним з фінансових показників розвитку еко-номіки держави (ВВП, курсу гривні, рівня заробітної плати та пенсій).