ДО ПИТАННЯ ПРО ОПТИМІЗАЦІЮ МЕРЕЖІ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ В УКРАЇНІ - ПІДГОРНИЙ , Анатолій; КОРОЛЬОВА , Тетяна (Економіка України, 2024)
Для сучасного етапу розвитку вищої освіти України особливої актуа-льності набувають питання оптимізації мережі ВНЗ. З огляду на це, необ-хідно визначити напрями і шляхи реформування мережі ВНЗ, яка має за-безпечити конкурентоспроможність вітчизняної вищої школи на європей-ському освітянському просторі. На підставі ретельного аналізу тенденцій формування сучасної мережі університетів, динаміки кількості ВНЗ і чисельності студентів науково обгрунтовано фактори, які впливають на мережу ВНЗ. Визначено зміни у територіальному розміщенні, структурі ВНЗ, галузевій спрямованості підготовки фахівців, середньому розмірі чисельності студентів у розраху-нку на 1 заклад, кількості студентів на 10 тис. населення. Надано характе-ристику процесів відкриття нових університетів та відокремлених філій ВНЗ, оцінено вплив цих заходів на доступність вищої освіти, якість підго-товки фахівців. На підставі зроблених авторами прогнозних розрахунків чисельності абітурієнтів університетів в Україні до 2024 р. та конкурсу до ВНЗ визна-чено необхідність їх істотного скорочення ВНЗ. Запропоновано напрями та етапи оптимізації наявної мережі ВНЗ. Особливий наголос зроблено на тому, що реформування мережі ВНЗ необхідно проводити з урахуванням багатьох факторів економічного, соціального, психологічного характеру та можливих як позитивних результатів, так і негативних наслідків. Оптимізацію мережі ВНЗ слід розуміти не як механічне скорочення кількості вищих закладів освіти, а як удосконалення їх галузевої та тери-торіальної структури, створення сучасних інноваційних університетів єв-ропейського рівня. Стратегічне завдання оптимізації полягає в тому, щоб у результаті реорганізації одержати ВНЗ, які б мали різні рівні підготовки (від бакалавра до доктора наук), проводили актуальні наукові досліджен-ня, активно співпрацювали з академічними науковими установами та включали до своєї структури дослідницькі інститути.