УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ МІСЬКИХ АГЛОМЕРАЦІЙ НА ДЕРЖАВНОМУ ТА МІСЦЕВОМУ РІВНЯХ - БОГАЧОВ, Сергій; МЕЛЬНИКОВА , Марина (Економіка України, 2024)
Статтю присвячено дослідженню розвитку міських агломерацій в Україні та управління цим процесом на державному та місцевому рівнях. Виявлено особливості вітчизняних міських агломерацій і визначено можливості управління їх розвитком. Особливості вітчизняних міських агломерацій зумовлені відсутністю їх правового статусу та необхідністю об’єднання зусиль територіальних громад для вирішення питань, які є предметом загального інтересу. Можливість розв'язання цих завдань здійснюється за рахунок реалізації спільних проектів на основі прийняття рішень з управління розвитком. Визначено доцільність переходу до більш інтегрованої форми об’єднання зусиль – союзу територіальних громад у межах міської агломерації. Сформовано загальні методичні положення щодо управління розвитком агломерацій на державному та місцевому рівнях. Вони передбачають вибір загальних і локальних пріоритетів розвитку міських агломерацій, обгрунтування принципів прийняття управлінських рішень для досягнення обраних пріоритетів, розробку проектів та їх фінансування за рахунок державного і місцевих бюджетів, залучених коштів приватних інвесторів. Систематизовано форми участі органів державної влади, місцевого самоврядування, населення та бізнесу в процесі управління розвитком міських агломерацій. Доведено, що розробка та реалізація спільних проектів розвитку потребує узгодженого інформаційного та організаційного забезпечення для управління ресурсами територіальних громад, що знаходяться на території агломерації. Вирішення завдань з удосконалення законодавства про співробітництво територіальних громад і підтримки організаційно-інформаційної узгодженості ресурсного забезпечення територіальних громад, які складають міську агломерацію, сприятиме поліпшенню управління їх розвитком на державному та місцевому рівнях