ПЕРЕТВОРЕННЯ ПУСТЕЛЬНИХ ЗЕМЕЛЬ ІЗРАЇЛЮ НА ВИСОКОПРОДУКТИВНІ ГОСПОДАРСТВА - КУЗНЯК , Богдан (Економіка України, 2024)
Розглядається, як Ізраїль за декілька десятиліть перетворив пустельні безжиттєві землі з нестачею води у високопродуктивні господарства. Це відбулося за рахунок впровадження передових технологій, досягнень генетики, біотехнологій, новітнього агротехнічного обладнання, нових сортів рослин, автоматизації та комп'ютеризації виробництва. Розвитку аграрного сектору сприяє держава, яка підтримує оптимальні обсяги виробництва продукції, контролює її якість, сприяє її постачанню і збуту, надає фінансову допомогу. Наполеглива праця людей, ентузіазм, згуртованість, єдність, взаємодопомога привели до значного підвищення врожайності полів і продуктивності тварин. Основними організаційними формами у сільському господарстві є кібуци, мошави і фермерські господарства. Ці форми постійно розвиваються, вдосконалюються; відбувається перехід від зрівняльного розподілу життєвих благ до розподілу залежно від трудового внеску кожного їх члена.