МОДЕРНІЗАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ В УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ СВІТОВОГО ДОСВІДУ - КАСИЧ, Алла (Економіка України, 2024)
Проаналізовано теоретичні, методичні та аналітичні питання динаміки процесів модернізації, які передбачають осучаснення як економічної системи в цілому, так і окремих сфер життєдіяльності суспільства. Обгрунтовано важливість дослідження процесів модернізації в Україні. Зазначено, що саме динаміка модернізаційних процесів визначає здатність країн, що розвиваються, подолати відставання від розвинутих держав. Розглянуто класифікаційні ознаки та наведено узагальнену типологізацію процесів модернізації, що дозволяє сформувати комплексне бачення їх змісту. Наголошено, що саме багаторівнева та багатоаспектна модернізація здатна забезпечити реальний економічний розвиток системи. У розрізі найбільш значущих сфер модернізації (економічної, соціальної та екологічної) розглянуто набір систематизованих показників та методів їх обробки для проведення аналітичного дослідження. Представлено результати аналізу динаміки процесів модернізації у різних країнах світу: розраховано часткові та інтегральний індекси модернізації, проведено ранжування країн за рівнем модернізованості. Визначено особливості економічної, соціальної та екологічної модернізації різних країн та України. Наголошено, що індекс модернізації є зрізом процесів оновлення всіх сфер діяльності та функціонування країни у певний момент часу. Він також дозволяє відстежувати динаміку модернізації окремих країн у порівнянні з іншими. Зупинено увагу на закономірностях модернізаційних процесів, які були виокремлені на основі узагальнення світового досвіду. Наголошено, що першочерговими завданнями для України є: формування стратегії модернізації країни з конкретизацією цільових завдань у розрізі регламентованих періодів часу реалізації; конструювання політичної системи, здатної забезпечити орієнтацію всього суспільного розвитку на цілі модернізації; створення сприятливих політико-правових, економічних та інституційних умов для активізації модернізації на всіх рівнях функціонування суспільства. Підкреслено, що для спрямування розвитку країни в площину модернізаційних процесів за основу необхідно взяти цільовий, галузевий, ресурсний, організаційний та часовий аспекти, фокусування на яких забезпечить цільову орієнтацію відповідної стратегії.