СОЦІАЛЬНІ ПЕРЕДУМОВИ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - ОНИЩЕНКО, Володимир (Економіка України, 2024)
Хоча соціальні передумови економічного розвитку України і визна-ються важливими, все ж переважну більшість публікацій сконцентровано на його суто економічних проблемах (таких, як промисловий розвиток, інновації, ефективність тощо). Показано фундаментальне значення для економічного розвитку Укра-їни цивілізаційних настанов її населення, його культури та соціального капіталу. Для визначення глибинного змісту проблеми відсталості України ав-тор звертається до праць з теорії дивергенції економічного розвитку країн (таких вчених, як Д. Норт, Л. Харрісон, Е. Хелпман, Е. Фелпс, Д. Адже-моглу і Дж. Робінсон та інші) і доходить висновків, що культура та інсти-туції взаємозв’язані; що перша з них дає поштовхи до змін других; що во-на визначає передумови, які згодом можуть кардинально змінювати сус-пільство. Показано, що «історична колія» України та ендогенні неформальні ін-ституції спричиняють значний супротив ліберальним реформам. Автор вважає, що існують три стратегії подолання опору і приживлення інсти-туцій на зразок європейських: 1) «жорсткої сили» (hard power); 2) «м’якої сили» (soft power); 3) «наполегливої м’якої сили» (persistent soft power). Стверджується, що культура та інституції формують соціальний капі-тал держави та під його впливом змінюються. Ефективність реалізації со-ціального капіталу визначається динамікою економічного розвитку дер-жави та якості життя її громадян. У контексті соціального капіталу автор розглядає «проблему безбілетника», проблеми довіри та тіньової еконо-міки; визначає їх стан як індикаторів рівня його розвитку. Автор підкрес-лює, що для успіху реформ велике значення має комунікаційний вплив на формування у суспільстві певної економічної ментальності та культури.