ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДО ДОСЛІДЖЕННЯ ЕТАПІВ РОЗВИТКУ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ - КРЕДІСОВ , Анатолій (Економіка України, 2024)
Ринкові відносини розглянуто з періоду первісного суспільства. Його економіку не можна назвати ринковою, але і в часи натурального господарства існував обмін споживчими благами, внаслідок чого з'явився особливий вид діяльності – торгівля. Саме для зручності обміну люди винайшли гроші, а з часом виник і банківський промисел. Економічні інститути як пануючі в людських стосунках поступово змінюють політичні та соціальні інститути, а з ними – і формаційну конструкцію суспільства. Класична школа економічної науки теоретично осмислила засади буржуазного суспільства, якими стала ринкова економіка. В її умовах праця і споживчі блага – не просто багатство суспільства. Праця визначає вартість цих благ, робить їх капіталом, тобто вартістю, яка приносить додаткову вартість (прибуток). Гонитва за прибутком, підприємницький дух власника капіталу визначили прогресивність капіталізму, а також суть капіталістичного способу виробництва. З часом перед капіталістичним способом виробництва в умовах економічної свободи постав ряд важковирішуваних проблем: передусім, щодо досягнення соціальної рівності і справедливості, відсутності необхідної демократії не тільки в політичному та соціальному житті суспільства, а й в управлінні виробництвом. З цим пов'язана соціальна трансформація (соціалізація) ринкової економіки, так само як політичних і соціальних інститутів суспільства в цілому. Отже, сучасні економічні інститути стають залежнішими від них, ніж це було раніше. Свідченням цього є економічні наслідки численних соціально-політичних подій кінця ХХ – початку XXI ст.: розпад СРСР, міграція населення, що відбувається у багатьох країнах, сепаратизм, тероризм, гонка озброєнь, вихід Великобританії з ЄС і т. п. Таким чином, дослідження сучасного етапу ринкової економіки сьогодні потрібно здійснювати у взаємозв'язку з аналізом розвитку політичних і соціальних інститутів. Важливо також урахувати ефективність глобального економічного управління, оцінити дієвість і вплив провідних міжнародних організацій (ООН, МВФ, МОП, Світового банку, СОТ та ін.). Тільки таке системне дослідження здатне визначити проблеми та окреслити шляхи цивілізаційних перетворень розвинутих капіталістичних країн і країн, що стали на шлях розвитку ринкових економік