ПОЛІТИКА ДЕРЖАВНИХ ВИДАТКІВ У ЄС У ПІСЛЯКРИЗОВИЙ ПЕРІОД - КУДРЯШОВ , Василь (Економіка України, 2024)
Проаналізовано зміни в політиці державних видатків у ЄС, здійснювані з метою подолання розбалансованості у фіскальній сфері та підтримання еконо-мічного зростання і фінансової стабільності у післякризовий період. Розгляну-то різні теоретичні підходи до розв’язання таких проблем – від збільшення державних витрат на основі використання механізмів бюджетного дефіциту до застосування заходів бюджетної економії. Зазначено, що фіскальне коригування спрямовується на вирішення завдань фіскальної консолідації, а політиці видатків належить провідна роль в його реалізації. Застосування заходів жорсткої економії здійснює значні негативні впливи на розвиток економіки та грошово-кредитної системи, що зумовлює необхідність внесення змін щодо їх нейтралізації. Зроблено висновки, що політика державних видатків має спрямовуватися не тільки на фіскальне коригування, але й на підтримання економічного зростання і фінансової стабільності. Такі завдання вирішуються шляхом внесення змін до обсягів видаткової частини сектору державного управління, а також до їх структури. Визначено категорії видатків, які використовуються в ЄС з метою здійснення позитивних впливів на показники економічної динаміки. Проведено аналіз реалізації таких підходів у ЄС у післякризовий період з урахуванням впливів інституційних факторів. Висвітлено їх позитивні результати, а також проблеми, які передбачається вирішити. Зроблено висновки, що досвід внесення змін до політики державних видатків у ЄС набуває важливого значення при проведенні фіскальної політики в Україні з огляду на необхідність продовження фіскальної консолідації, а також підтримання економічного зростання, стабілізації фінансової ситуації та підвищення реальних доходів населення.