ВАШИНГТОНСЬКИЙ КОНСЕНСУС: ТОДІ ТА ТЕПЕР - КОРАБЛІН, Сергій (Економіка України, 2024)
Проаналізовано принципи “реформ першого покоління” і “реформ другого покоління”, рекомендовані міжнародними організаціями країнам, які звертаються до них по фінансову підтримку. Розглянуто критику зазначених рекомендацій у рамках Вашингтонського консенсусу. Показано специфіку малих, сировинних економік, прив’язаних до глобальних циклів сировинної кон’юнктури. Підкреслено, що національні фінанси таких економік критично залежать від фаз світової кон’юнктури, але це не враховується Вашингтонським консенсусом. Зроблено висновок, що нівелювання сировинної уразливості вимагає технологічного розвитку і виробничої модернізації малих економік.