ГЛОБАЛІЗАЦІЯ І ДЕІНДУСТРІАЛІЗАЦІЯ: ЗМІСТ, СУПЕРЕЧНОСТІ ТА СПОСОБИ ЇХ РОЗВ’ЯЗАННЯ - ЗВЄРЯКОВ , Михайло (Економіка України, 2024)
Подано теоретичний аналіз кризи неоліберальної моделі глобалізації, яка призвела до процесів деіндустріалізації у багатьох країнах світу, в тому числі і в Україні. Показано, що через відновлення розвитку високотехнологічних галузей реального сектору економіки відбувається зміна глобальної господарської моделі, яка дає шанс подолати негативні наслідки світової кризи. Проведено аналіз різних моделей капіталізму в умовах неоліберальної глобалізації, в тому числі в країнах, які виникли на постсоціалістичному просторі. Показано, що розв’язання суперечності, яка склалася в українській економіці, між поточними та довгостроковими завданнями є можливим на основі відтворювального підходу.