ЕКОСИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО ВАРТІСНОЇ ОЦІНКИ ЗБИТКІВ ВІД ЗАБРУДНЕННЯ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА - СУХІНА , Олена (Економіка України, 2024)
У зв’язку з підготовкою України до вступу до ЄС до законодавчих актів включають положення про запровадження екосистемного підходу в управлін-ську діяльність. Тому важливо розробити методологічні підходи до вартісної оцінки збитків від забруднення навколишнього природного середовища на за-садах використання екосистемного підходу. Розроблено інноваційну методологію екосистемної оцінки таких збитків; відповідну авторську модель оцінки; класифікацію цих збитків; методи диференціації розмірів їх відшкодування залежно від виду екосистеми, що є новизною дослідження. Подано основні напрями розвитку теорії збитків від залпових та інших аварійних забруднень з урахуванням екосистемних засад (у тому числі з урахуванням фактора часу). Встановлено, що – на відміну від традиційних – найдійовішим у зарубіжній практиці новітнім методом оцінки економічних збитків від забруднення навколишнього природного середовища є їх оцінка на основі вартості відновних робіт, оскільки при цьому враховується ринкова вартість ресурсів і послуг, задіяних у роботах з відновлення, тобто реабілітації деградованих екосистем до стану, що передував завданій шкоді. За сучасного розвитку технологій в основі такої оцінки може бути умовне прирівнювання вартості “роботи” асиміляційного потенціалу екосистеми до вартості роботи штучної установки з утилізації відходів. Наведено приклад визначення вартості “роботи” асиміляційного потенціа-лу грунтової екосистеми й використання екосистемного підходу до оцінки збитків від забруднення грунту, які базуються на визначенні вартості ремедіації та біоремедіації грунтів. На основі авторського методологічного підходу визначено розмір кореля-ційних коефіцієнтів урахування асиміляційних властивостей екосистем для диференціації розміру відшкодування економічних збитків від залпових та ін-ших аварійних забруднень (як складової авторської економізованої класифіка-ції асиміляційних послуг екосистем України).