ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ЕКОЛОГІЧНОЇ МОДЕРНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ - СТЕПАНЕНКО, Анатолій; ОМЕЛЬЧЕНКО , Алла (Економіка України, 2024)
Наведено визначення екологічної модернізації та проведено аналіз існуючих її дефініцій. Окреслено завдання екомодернізації, які передбачають трансформацію суспільства, суперіндустріалізацію, переорієнтацію технологій на відновлення екологічної рівноваги, реструктуризацію економіки, формування технологічного суспільства. Виокремлено ключові елементи екологічної модернізації та її екологічні імперативи. Показано, що в теоретичних розробках моделей екологічної модернізації простежуються переважно антропоцентричні підходи та незмінність пріоритету економічних інтересів. Висвітлено, що для запобігання подальшій деградації екосистеми необхідними є новий екоцентричний світогляд і високий рівень екологічної свідомості. Визначено, що до основних форм екологічної модернізації, які спрямовано на розв’язання сучасних екологічних проблем в умовах обмеженості та виснаження природних ресурсів, відносять: екологічно орієнтований розвиток промисловості; технологічні платформи екологічного розвитку; екологізацію економічного розвитку; впровадження та розвиток чистого виробництва та екологічних технологій. Розкрито, що в Україні впродовж останніх років рівень екологічної модернізації економіки підвищився, про що свідчить частка капітальних інвестицій в інтегровані технології від обсягу капітальних інвестицій на охорону та раціональне використання природних ресурсів, освоєння виробництва інноваційних видів продукції, у тому числі на нові види машин, устаткування, приладів, апаратів. Переважна більшість заходів щодо інтегрованих технологій не відповідає V і VI технологічним укладам, не кажучи вже про VII, який розпочався у високорозвинутих країнах. Обгрунтовано, що нова модель модернізації суспільного розвитку повинна передбачати не лише зміну та впровадження нових технологій, але й глибокі інституціональні, соціальні та культурні трансформації. Визначено, що крім трьох перспектив розвитку екологічної модернізації – екологічно ощадливих бізнесу і споживання, ефективної охорони природного середовища, екологізації суспільства – можливою є й четверта – емансипація природи, тобто соціалізація та персоналізація природи. Запропоновано стратегічні напрями екологічної модернізації соціально-економічного розвитку України і визначено її ключові завдання щодо формування модернізаційного типу екологічно орієнтованої діяльності суспільства.