КОНЦЕПЦІЯ ТОЙОТИЗМУ: АКТУАЛЬНІСТЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЧОГО ПРОЦЕСУ - ЛИПЧУК , Василь; ВОЙНИЧА , Лілія (Економіка України, 2024)
Проведено дослідження еволюції розвитку організації виробництва як нау-ки, починаючи з механізованого і завершуючи ощадливим виробництвом – від фордизму до тойотизму. Метою дослідження є ознайомлення з основними принципами організації виробництва, згідно з концепцією тойотизму, та на-дання рекомендацій, що можуть слугувати базою для формування сучасних виробничих систем в Україні. Доведено, що прагнення України інтегруватися в європейські та світові економічні структури вимагає опанування нових принципів організації вироб-ництва та ведення бізнесу. З огляду на це, запропоновано дослідження концеп-ції філософії бізнесу компанії «Тойота», відомої у світі як «тойотизм». На нашу думку, на особливу увагу заслуговують інструменти і методи підвищення яко-сті виробництва, такі як системи «Just in time» (забезпечення мінімізації запа-сів), «Kaizen» (підвищення ефективності використання творчого потенціалу), «Jidoka» (виключення дефекту виробів), «Heijunka» (синхронізація виробницт-ва і управління). Важливою складовою концепції є виявлення та недопущення основних типів втрат (надвиробництва, очікування (втрати часу), зайвого транспортування та нереалізованого творчого потенціалу працівників). У цьо-му контексті інтерес становить досвід використання програми 5S, яка включає ряд заходів (кроків) щодо усунення втрат. Проаналізовано принципи компанії «Тойота», які покладено в основу фор-мування Toyota Production System (TPS) – так званого «дому Тойота». Реаліза-ція основних цілей TPS, зокрема високий моральних дух працівників і безпека праці, відмінна якість продукції за низьких витрат, гранично короткий строк виконання замовлень, є особливо актуальною для вітчизняних підприємств. Показано, що впровадження японської системи управління не гарантує до-сягнення бажаних цілей, хоча японські концепції та методи менеджменту ви-користовуються у цілому світі. Вагомою перешкодою цьому може стати куль-турна відмінність, тому на перспективу доцільним є вивчення діяльності ком-паній, які впровадили японську систему управління і займають сильніші пози-ції на глобальних ринках.