ІНДЕКС СТРЕСУ НА РИНКУ ОБІГОВИХ ФІНАНСОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ УКРАЇНИ - КРАВЧУК , Ігор (Економіка України, 2024)
Ринок обігових фінансових інструментів є іманентною складовою фінан-сової системи і перебуває у двосторонньому взаємозв’язку з іншими фінансо-вими інституціями та реальним сектором економіки у площині забезпечення його стабільного функціонування. Імовірні ринкові потрясіння можуть негати-вно вплинути на стан економіки, а тому регуляторам слід здійснювати постій-не спостереження за ринком для упередження або раннього виявлення можли-вих ринкових порушень, розраховуючи, зокрема, композитний індекс стресу. Для конструювання композитного індексу використано кореляційний ана-ліз, модель узагальненої авторегресійної умовної гетероскедастичності, стан-дартизацію на основі інтегральної функції розподілу, сезонне коригування, ви-значення довгострокового тренду на основі фільтрування. Індекс стресу на ринку обігових фінансових інструментів України запро-поновано розраховувати на основі ринкових даних шляхом врівноваженого усереднення суб-індексів ринку акцій (волатильність дохідності фондового ін-дексу UX, індикатор CMAX, коефіцієнт ринкової ефективності), боргових цін-них паперів (суверенний спред і спред CDS) і деривативів (індикатор зміни кі-лькості відкритих позицій за ф’ючерсами на фондовий індекс UX), які було стандартизовано з використанням інтегральної функції розподілу. Проведений аналіз запропонованого композитного індексу стресу свід-чить, що переважаючими факторами впливу на ситуацію на ринку цінних па-перів і деривативів в Україні є внутрішньонаціональні, які з 2014 р. стали до-мінуючими. На даний час індекс стресу ринку обігових фінансових інструмен-тів України є ще мало значущим для відображення економічної ситуації в державі з огляду на слабкий розвиток ринку і його мізерну роль у фінансуван-ні та відображенні корпоративної діяльності.